Taste of Paris

Víte, jak chutná a voní Paříž? Neodpovídejte. Rozhodně si ale nenechejte ujít letošní gastronomický festival „Taste of Paris“!

Ochutnávka z bohatství francouzské kulinární kultury

Ochutnávka z bohatství francouzské kulinární kultury

Plánujete-li letos v květnu poznávací zájezd do Paříže a namísto celodenního poznávání památek v okolí byste raději ochutnávali neobyčejně rozmanitou francouzskou kuchyni, rozhodně si nesmíte nechat ujít jedinečnou šanci polechtat své chuťové pohárky a na vlastní kůži zažít skutečné potěšení z lahodné chuti a vůně vybraných francouzských delikates a nejchutnějších vín, která mají nadto ještě pozitivní účinky na lidské zdraví. To vše a mnohem víc nabídne již letos v květnu jeden z největších potravinářských festivalů na světě – „Taste of Paris“ („Chuť Paříže“ – Festival pařížských kuchařů), který potrvá čtyři dny (21. 5. 2015-24. 5. 2015) v kouzelné atmosféře pod prosklenou secesní střechou Velkého pařížského paláce (francouzsky Le Grand Palais de Paris), reprezentativního pavilonu ze skla a železa. Velký pařížský palác, který na návštěvníky dýchne kouzlem dávné minulosti, se na několik dní promění ve 14 pop-up bister a „brasserií“, které budou servírovat mini porce svých vyhlášených pokrmů.

Most Alexandra III. a Velký pařížský palác

Most Alexandra III. a Velký pařížský palác

Pro Francouze nikdy nebylo jídlo jen potřebou těla, nýbrž i zábavou a potěšením. Pokud někdo skutečně umí vychutnávat zážitky z jídla a zkrášlit si tak svůj každodenní život, pak jsou to právě Francouzi. Celé dlouhé hodiny nerušeně relaxují, rozkošnicky a rozmařile si vychutnávají lahodné jídlo a pití a tráví čas ve společnosti rodiny a dobrých přátel. „Taste of Paris“, událost definovaná jako festival renomovaných pařížských kuchařů, nesdružuje jen vybrané restaurace, výrobce potravin a vína a gurmány z celého světa, ale nabízí také vzrušující podívanou v podobě neotřelých a interaktivních praktických ukázek a lekcí francouzské „haute cuisine“ (vysoké kuchyně) pro letní sezónu, workshopů, seminářů, živých diskusí aj.

Bon Appétit – mlsejte jako pravý Francouz!

Bon Appétit – mlsejte jako pravý Francouz!

Princip tohoto festivalu je přitom docela prostý – během čtyř dnů ochutnat v nejkrásnějším prostředí hlavního města to nejlepší z francouzské kuchyně. Poobědvat lze třeba některou ze zapomenutých francouzských pochoutek, znovuobjevených francouzskými kuchaři, držiteli nejvyššího kulinářského ocenění, michelinské hvězdy, povečeřet je pak možné třeba u stánku některého z mladých začínajících kuchařských talentů. O ochutnávky těch nejvyhlášenějších pařížských lahůdek a o nevšední gastronomické zážitky v inspirativní atmosféře a dobré náladě rozhodně nouze nebude. „Taste of Paris“ není jen jedinečnou příležitostí věnovat se blahodárným gastronomickým požitkům, ale i jedinečnou příležitostí k chvilkovému uvolnění po náročném dnu, k rodinným setkáváním a navazování nových kontaktů a známostí. Na všechny gurmánské zážitky dohlíží vyhlášení šéfkuchaři a nejvýznamnější představitelé francouzské gastronomie Alain Ducasse a Joël Robuchon. Základní výše vstupného byla stanovena na 25 euro a kromě samotného vstupu zahrnuje také 5-10 ochutnávek. VIP menu v ceně 95 eur zahrnuje navíc šampaňské a 45-55 ochutnávek, včetně přednostní rezervace v pařížských restauracích, které vedou participující šéfkuchaři. Spoustu cenných informací najdete na stránce: http://paris.tastefestivals.com/.

Logo tradiční francouzské restaurace

Logo tradiční francouzské restaurace

Labužníci a vyznavači tradic ale možná dají před extravagancí ve francouzské kuchyni raději přednost právě tradici. Ale ani posezení v některé z mnoha tradičních „brasserií“ s typickou francouzskou atmosférou však nemusí být jen obyčejným odpolednem stráveným v zákoutích Paříže, nýbrž se může snadno proměnit v jedinečný gurmánský a estetický zážitek.

Tradiční francouzská rybí polévka

Tradiční francouzská rybí polévka

Nejstarší brasserií v Paříži, kterou mnozí považují za skutečnou svatyni jídla, je Bofinger ve čtvrti Marais nedaleko náměstí Bastilly. Co si třeba objednat velký talíř slavné francouzské rybí polévky, zvané bouillabaisse, a s opravdovou chutí se do ní pustit při obdivování se skleněné kupoli brasserie, jež je současně i cenným architektonickým klenotem?

Komentáře nejsou povoleny.